Krantenkoppen

Resultaten Stadsmonitor 2023 bekend: Vertrouwen in lokale politie haalt hoogste score binnen Vlaamse centrumsteden

In de Stadsmonitor gaven 656 inwoners (of 35% van de aangeschreven Kortrijkzanen) hun ongezouten mening. Het geluksgevoel van de Kortrijkzanen is met 83% gemiddeld hoger dan dat in de andere centrumsteden, maar ten opzichte van 2020 daalt het vertrouwen in het gemeentebestuur met 8 procent.

Topscores tussen andere centrumsteden

De Stadsmonitor is een driejaarlijkse burgerbevraging in opdracht van de Vlaamse overheid. Kortrijk verovert de top drie tussen de andere centrumsteden met tevredenheid over het aanbod aan uitgaansgelegenheden (85%) en voldoende activiteiten in de stad (78%). Opvallend ziet Kortrijk als enige centrumstad in Vlaanderen een positieve trend in de tevredenheid over de winkelvoorzieningen tot 82%.

Ook de tevredenheid over de activiteiten voor kinderen onder de 12 jaar (57%) en jongeren boven de 12 jaar (53%) is in Kortrijk het hoogst van alle centrumsteden. Daarnaast is het geluksgevoel van de Kortrijkzanen met 83% gemiddeld hoger dan dat in de andere centrumsteden. Bijna 9 op 10 (88%) van de Kortrijkzanen woont graag in onze stad. Kortrijk blijft in tegenstelling tot veel andere steden een betaalbare centrumstad, waar minder inwoners betalingsmoeilijkheden voor hun woning ondervinden.

De Kortrijkse renovatiepremies en de Vlaamse verbouwpremies werpen hun vruchten af. Zeker in combinatie met het advies op maat van de renovatiebegeleiders, want de Kortrijkse huizen staan in de top 3 van meest energiezuinige en -recupererende woningen onder de Vlaamse centrumsteden (54%). Daarnaast wordt er sterk ingezet op de vergroening van onze stad. De tevredenheid over het groen in de buurt (77%) zit boven het gemiddelde van de centrumsteden.

Ook met de zorg voor onze inwoners zet Kortrijk sterke scores neer. We landen steeds in de top drie als het gaat over de tevredenheid over gezondheidsvoorzieningen (92%), de aanwezigheid van huisartsen in de buurt (80%) en de ouderenvoorzieningen (80%).

Daling ten opzichte van 2020

Net als in de andere centrumsteden zakte het algemeen vertrouwen in het stadsbestuur, van 37 naar 29 procent. Antwerpen, Hasselt, Sint-Niklaas, Aalst, Oostende en Turnhout doen het nog slechter.

Hoewel het vertrouwen in onze lokale politie de hoogste score haalt binnen de Vlaamse centrumsteden is het veiligheidsgevoel van de Kortrijkzaan in het stadcentrum licht gedaald tegenover 2020. Want Kortrijkzanen ervaren, net zoals in de andere centrumsteden, een stijging van problemen met drugsdealing, vervuiling en vandalisme. Kortrijk zet hier wel een betere score neer dan het gemiddelde van de andere centrumsteden.

De tevredenheid over de loketvoorzieningen daalde licht tegenover 2020. Al gaven de inwoners wel hun tevredenheid aan over de digitale dienstverlening. Die is zelfs 5% hoger dan het gemiddelde van de andere centrumsteden. Met de Virtuele Assistent die in het najaar van 2023 gelanceerd werd, nam Stad Kortrijk alvast een nieuwe belangrijke sprong in de digitale dienstverlening.

De tevredenheid over de voetpaden in de buurt kent een daling van 50% naar 47%. De voorbije jaren is net meer geïnvesteerd in heraanleg en herstel van voetpaden, maar vermoedelijk heeft deze daling te maken met de versnelde uitrol van het glasvezelnetwerk in Kortrijk. In Kortrijk zijn deze werken vroeger opgestart dan in vele andere steden en in 2023 waren er volop werken bezig.

Kortrijk fietsstad

Kortrijk blijft goed op weg om een echte fietsstad te worden. De tevredenheid onder Kortrijkzanen met betrekking tot fietsinfrastructuur en verkeersveiligheid bereikt een historisch hoogtepunt. De tevredenheid over het aantal fietspaden (62%), fietsstallingen (38%) en fietsveiligheid (57%) blijft stijgen en zit ook nu weer in de top drie van de Vlaamse centrumsteden.

Steeds meer Kortrijkzanen, intussen al 79%, nemen de fiets of gaan te voet om korte afstanden te overbruggen. Tegelijk blijft het autobezit en autogebruik bovengemiddeld hoog in Kortrijk. 58% van de Kortrijkzanen vindt dat er voldoende parkeerplaatsen zijn in de buurt, gemiddeld is dit 46% over alle centrumsteden heen. Net als het aanbod groeit ook de tevredenheid over deelmobiliteit (deelauto’s, -fietsen, -steps, …) in Kortrijk (van 44% in 2020 naar 57%). Ook de tevredenheid over autovrije en autoluwe zones in de stad groeit significant van 54% naar 65%.

Het volledige rapport vind je op Gemeente in vogelvlucht.

The post Resultaten Stadsmonitor 2023 bekend: Vertrouwen in lokale politie haalt hoogste score binnen Vlaamse centrumsteden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

David (51) maakt kinderdroom waar en trekt met Cirque du Soleil doorheen Europa: “Het is echt een wereld apart”

David Vander Maelen (51) werkt al lang in de evenementensector, maar sinds kort kan hij ook een kinderdroom waarmaken en reist hij voor Cirque du Soleil doorheen Europa als ‘follower’. Hij werkt als freelancer mee aan de op- en afbouw als een show in een stad neerstrijkt. “Het is een bijzonder hechte gemeenschap waar je in terecht komt.”
The post

Lees meer »

Al ruim 125.000 euro ingezameld om schadevergoeding te betalen: crowdfunding van Acid is groot succes

Youtuber Acid, ofwel Nathan Vandergunst, heeft na zijn veroordeling een crowdfundingcampagne opgestart waarmee hij de schadevergoeding wil financieren die hij moet betalen aan de ouders van een Reuzegommer. Het bedrag op de site – die overigens even plat lag omdat er zoveel naar gesurft werd – stijgt enorm snel. Na twintig minuten werd er al meer dan 6.000 euro ingezameld,

Lees meer »

Dit zijn de West-Vlamingen bij Hof van Cleve: “Maandag opnieuw een ster binnenhalen, dat zou fantastisch zijn”

Het wereldvermaarde Hof van Cleve mag dan wel op Oost-Vlaams grondgebied liggen, een flink deel van het team is volbloed West-Vlaming. Maandag kan chef-kok Floris Van Der Veken opnieuw een Michelinster in de wacht slepen, iets wat mee de verdienste zou zijn van vier culinaire toptalenten van bij ons. Hoog tijd voor een kennismaking met Lucas, Céline, Elizio en Marlies.

Lees meer »

Blik in het hoofd van een koppige en eigenzinnige Catalaan: waarom Ferran Jutglà ook bij Club telkens weer terugvecht

Vallen en opstaan, het is ‘the story of his life’. Zondag wil Ferran Jutglà (25) voorgoed uit de schaduw van de geschorste Igor Thiago treden. Een blik in het hoofd van de koppige en eigenzinnige Catalaan, die niet van plan is deze kans bij Club Brugge te laten schieten. “Ferran wil niet proberen Thiago eruit te spelen, hij wil gewoon

Lees meer »

Verdachte van verdwijning Madeleine McCann zwijgt in rechtszaal

Christian Brückner, de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann, heeft vrijdag in de rechtbank geen uitspraken gedaan. De 47-jarige Brückner moet zich in het Duitse Braunschweig verantwoorden voor meerdere aanklachten van verkrachting en kindermisbruik, begaan tussen 2000 en 2017 in Portugal, waar ook McCann verdween.

Lees meer »

“Moeder worstelde met verslaving en op 17de ging ik huis uit”: Ziggy uit ‘K2 zoekt K3’ praat voor het eerst over jeugdtrauma’s

Ooit getrakteerd op hoongelach en afwijzing bij ‘K2 zkt K3′, nu krijgt Ziggy Krassenberg (22) een staande ovatie in ‘American Idol’. De blijk van erkenning door wereldsterren als Katy Perry en Lionel Richie doet hem duidelijk deugd, want na het K3-avontuur heeft de kleurrijke artiest heel diep gezeten. “Allemaal de schuld van Studio 100”, vertelt hij ons. In dit openhartig

Lees meer »