Krantenkoppen

Vlaamse visserijsector mikt op innovatie en duurzaamheid, Vlaming blijft grootste mosseleter

In Oostende werd het tweejaarlijkse visserijrapport van het agentschap Landbouw en Visserij voorgesteld. We onthouden eruit dat ook in 2022 de Belgische visserij bestond uit platvisvisserij. In de top 5 van de aangevoerde soorten staan tong, schol, inktvis, rog en garnalen.

Sinds 2016 daalt de aanvoer van schol wel sterk. Opvallend is ook de verdubbeling van de aanlanding van inktvis en garnaal. Er werd in het totaal 16.932 ton aangevoerd, een stijging van 1,5 procent tegenover 2021. 79 procent daarvan werd aangeland in Belgische en 21 procent in buitenlandse havens.

De belangrijkste visgrond voor onze vloot in 2022 was de Oostelijk Kanaal ter hoogte van Normandië en Bretagne, gevolgd door de Centrale Noordzee, Zuidoost Ierland, de Zuidelijke Noordzee, Ierse Zee en het Bristolkanaal en het Westelijk Kanaal.

Uniek dataplatform

De jongste jaren heeft de visserij ook grote stappen inspanningen gedaan inzake innovatieve en duurzame visserij: 38 van de 59 nog actieve Belgische vaartuigen zijn uitgerust met het in de wereld unieke dataplatform VISTools.

“In real time wordt tot 8 keer per dag informatie over locatie, snelheid, brandstofverbruik, gevangen soorten en groottes… opgeslagen. Via die intense datacollectie kan er ook een model van vangstvoorspellingen worden opgemaakt. En kan er dus veel meer precies en duurzamer worden gevist”, aldus Hans Polet van het ILVO. En dan is er nog de concentratie van vis-DNA in het water waaruit de ILVO-wetenschappers de biomassa van de lokale platvispopulatie kunnen berekenen.

Zalm en kabeljauw

Ook de aquacultuursector zit in de lift met de productie van zoetwaterkabeljauw, forel, snoekbaars, gamba’s, kaviaar en mosselen.

In 2022 kocht de Vlaming gemiddeld 8,44 kg vis en week- en schaaldieren voor een waarde van 122,59 euro. Maar de Brusselaar is de grootste viseter met 8,94 kg. In 52 procent van de keren consumeren we die zeedieren thuis en in 19 procent van de gevallen op restaurant. Kabeljauw en zalm nemen ruim de helft van de visverkoop voor hun rekening. De Vlaming blijft ook in 2022 wel de grootste mosseleter met 2,5 kg per hoofd op jaarbasis.

Ook in 2022 en tot vandaag zetten de Brexit, de coronapandemie en oorlogen een domper op de visprijs en -consumptie.

The post Vlaamse visserijsector mikt op innovatie en duurzaamheid, Vlaming blijft grootste mosseleter is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

UPDATE. Twee wielertoeristen uit Lochristi overleden bij aanrijding met auto in Gent: bestuurder (45) had rijverbod, reed te snel en was onder invloed

In de haven van Gent zijn deze voormiddag twee wielertoeristen (45) om het leven gekomen nadat ze in een groepje op het fietspad aangereden werden door een Opel Astra. De bestuurder had een rijverbod, legde na het ongeval een positieve ademtest af en zou ook te snel gereden hebben. De andere drie fietsers raakten gewond. De slachtoffers zijn afkomstig uit

Lees meer »

Edgard en Nelly zijn een briljanten paar

Edgard Knockaert (86) en Nelly Blondeel (90) werden onlangs ontvangen op het Oostendse stadhuis voor de viering van hun briljanten huwelijksverjaardag. Ze stapten immers in het huwelijksbootje op 24 januari 1959 in Ruddervoorde. Edgard verdiende de kost als zelfstandig schilder, terwijl Nelly werkte als naaister. Het koppel kreeg een dochter. Voorts houdt Edgard zich op
The post Edgard en Nelly

Lees meer »

Senioren laten hun stem horen in Bredene

Op donderdag 21 maart organiseert Vief Bredene een vertoning van het theaterstuk ‘De Generatie’ waarin een twintigtal senioren hun verhalen vertellen.
The post Senioren laten hun stem horen in Bredene appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Houthi-rebellen halen Amerikaanse drone neer boven Rode Zee – Families van Israëlische gijzelaars slaken noodkreet in Brussel

Voor de kust van Jemen hebben de Houthi-rebellen maandag een militaire drone van het type MQ-9 van de Verenigde Staten neergehaald. Dat heeft het Pentagon meegedeeld. En tijdens een persconferentie in de Europese wijk van Brussel hebben familieleden van Israëlische gijzelaars gisteren een noodkreet geslaakt. “De nachtmerrie duurt nu al vier maanden, er moet meer druk gezet worden om hen

Lees meer »

LIVE. Honderden boeren trekken naar Brussel voor betoging: horden tractoren al rijendik aan de Wetstraat, eerste vuurtjes gestookt

Vandaag houden landbouwersorganisaties een nieuwe betoging in de hoofdstad, naar aanleiding van de Europese top van de ministers van Landbouw in Brussel. De landbouworganisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit de veelbesproken vrijhandelsovereenkomsten met Zuid-Amerikaanse landen. Er worden opnieuw honderden tractoren verwacht. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Drugsdealer (28) vraagt na drie veroordelingen nog een kans: “Ge hebt er vierkant uw slets aan geveegd!”

Een 28-jarige Marokkaan vraagt in beroep een allerlaatste kans wegens drugsverkoop. Mahmoud B. werd tijdens een huiszoeking naar kinderporno betrapt met een tas boordevol cocaïne en xtc-pillen. Het was de vierde keer.
The post Drugsdealer (28) vraagt na drie veroordelingen nog een kans: “Ge hebt er vierkant uw slets aan geveegd!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lefevere nuanceert scherpe uitspraken die clan-Alaphilippe tegen de borst stootten: “Klinkt zonder context zwaarder dan uitgesproken”

Het zit er bovenarms op tussen Patrick Lefevere (69) en de clan-Julian Alaphilippe. Na enkele scherpe uitspraken van de CEO van Soudal Quick-Step over de mindere jaren van zijn Franse poulain in HUMO, heeft nu Marion Rousse, de 32-jarige partner van Alaphilippe (31), Lefevere van antwoord gediend. “Stop met lukraak te praten en toon meer respect en klasse.” Lefevere zelf

Lees meer »

INTERVIEW. Kenza Ameloot reageert voor het eerst op titel Miss Belgie 2024: “Als ik één kind kan helpen, is mijn jaar geslaagd”

“Ik was altijd het ‘anders’ kindje, met een anderskleurige mama.” Dat vertelt Kenza Ameloot (21) in haar eerste interview als Miss België 2024. Haar doelstellingen maakt ze daarin ook meteen duidelijk. Ze wil het komende jaar van haar ongelooflijke kans gebruik maken om hulp aan te reiken aan elk kind dat dat nodig heeft. “Om te kunnen helpen moet je

Lees meer »

“Subsidie lijkt eerder tegen te werken”: oudere sollicitanten die werkgever recht op subsidie geven negatiever ingeschat

Werkzoekenden ouder dan 58 jaar voor wie werkgevers een subsidie kunnen krijgen bij een aanwerving, worden door die werkgevers negatiever ingeschat op vlak van productiviteit. Dat blijkt uit een onderzoek van UGent dat concludeert dat de mogelijke subsidie negatieve gedachten opwekt bij de werkgevers, zo schrijft ‘De Morgen’.

Lees meer »