Krantenkoppen

COLUMN. Er is een inflatie aan taboes. Je zou zweren dat er voor elk doorbroken taboe drie nieuwe bijkomen

Er zijn twee soorten ochtenden. Die waarop ik na het lezen van haar opinie denk: “Isolde heeft gelijk.” En die waarop ik denk: “Isolde heeft overschot van gelijk.” Zoals bij haar slotzin van gisteren: “Kunnen we dan nu stoppen met borstvoeding een taai taboe te noemen?” Graag. Er is een inflatie aan taboes. Je zou zweren dat er voor elk doorbroken taboe drie nieuwe bijkomen. Ze kweken als konijnen. Vaak gaat het om gerecycleerde taboes, die al eens eerder zijn doorbroken, tien of twintig of vijftig jaar geleden, maar die in tijden van selectieve preutsheid en overgevoeligheid opnieuw de status van taboe hebben verworven. Menstruatie. Topless zonnen. Harde humor. Wie zo’n taboe te lijf gaat, verwerft een aura van onverschrokkenheid. Dus lees je over vrouwelijke BV’s die gaan strippen om het taboe over borstkanker andermaal te doorbreken, net zoals mannelijke BV’s met hun stripact het taboe over prostaatkanker nogmaals hebben doorbroken. Dus lees je over een Vlaamse minister die het taboe rond eenzaamheid wil doorbreken en een andere Vlaamse minister die haar diagnose graag met ons deelt om een schijnbaar eeuwig taboe bespreekbaar te maken: “Mevrouw Rutten, u zit in de overgang.”

Meer krantenkoppen in België

“Had u nu echt een leerproces nodig om seksueel misbruik erg te vinden?”: Commissieleden amper overtuigd van mea culpa bisschoppen

Bisschop in Limburg Patrick Hoogmartens en emeritus- bisschop van Gent Luc Van Looy hebben vrijdag in de Kamercommissie seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten, gesproken over “het voortschrijdende inzicht” dat zij hebben opgedaan over het misbruik. Maar hun discours maakte amper indruk op de commissieleden, die zich bij momenten boos uitlieten. Tijdens de hoorzitting in de namiddag komen onder

Lees meer »

En nu is de koers echt gestart

Van ’s ochtends vroeg was wielerminnend Vlaanderen zaterdag op de been en verzamelden fans voor de échte start van het wielerseizoen: de Omloop het Nieuwsblad, de traditionele opener van de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Al enkele jaren wordt het profpeloton – bij de mannen en de vrouwen – voorgesteld in het Gentse Kuipke, in het Citadelpark. Supporters monsterden de nieuwe outfits

Lees meer »

“Sinds ik geen maag meer heb, heb ik ook geen eetlust meer”: Inge (51) liet haar maag verwijderen nadat ze kankergen ontdekte

“Je gaat wel nadenken natuurlijk. Is er nog wel een leven zonder maag?” Inge (51) ontdekte op haar 48ste dat ze het gevaarlijke maagkankergen CDH1 had geërfd. Ze besloot haar maag te laten verwijderen vóór ze kanker ontwikkelt. Dat is het advies dat ook Belgen met de genmutatie krijgen. De ingreep veranderde Inges leven voorgoed. “Als ik nu moet reizen,

Lees meer »

Rusland speelt in tien dagen tijd voor een miljard aan vliegtuigen kwijt: “Vliegt Oekraïne stiekem al met F16’s?”

Rusland heeft op tien dagen tijd tien vliegtuigen verloren. Negen van z’n beste straaljagers en een zeldzaam radarvliegtuig. Over dat laatste zegt Moskou dat het neergehaald werd door ‘bevriend vuur’. Een eigen misser, met andere woorden. Maar zelfs als dat klopt, blijft de Oekraïense trefkracht fenomenaal. Nam het stiekem al F-16’s in gebruik, zoals sommigen opperen? Wordt Rusland roekelozer? Of

Lees meer »

Een energiecontract afsluiten en uw rijbewijs of identiteitskaart afhalen: kan het straks ook in uw postkantoor?

Haalt u straks uw nieuwe identiteitskaart of rijbewijs in het postkantoor? Of misschien sluit u er wel uw volgend energiecontract af? Bpost-CEO Chris Peeters komt na vier maanden aan het roer met een opvallend plan om het postbedrijf toekomstbestendig te maken. Waarom is dat nodig? En welke rollen ziet hij allemaal weggelegd voor het postkantoor? “We moeten breed nadenken over

Lees meer »

“Betonstop dreigt betonflop te worden”: elke dag 10 voetbalvelden verharding meer in Vlaanderen

De ‘bouwshift’ die de Vlaamse regering in 2016 in het leven riep, lijkt niet echt een effect op zuiniger ruimtegebruik te hebben. Gemiddeld kwam er tussen 2013 en 2021 gemiddeld meer dan vijf hectare verharding per dag bij. Dat blijkt uit het Betonrapport 2024 van Natuurpunt en Breekijzer, een vereniging en kenniscentrum voor ontharding in Vlaanderen. Als we de doelstellingen

Lees meer »

Paspoppen worden kunstwerken voor Kom Op Tegen Kanker in Roeselare

Het kunstproject voor het goede doel is een samenwerking tussen kledingzaak Adonis uit de Noordstraat en de SASK. Veertien oude etalagepoppen kregen een tweede leven dankzij evenveel kunstenaars. De unieke stukken worden op 9 maart geveild in de academie.
The post Paspoppen worden kunstwerken voor Kom Op Tegen Kanker in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »