Krantenkoppen

Hoe een groeiende krokodil kinderen kan helpen: Lore (26) kaart eetstoornissen bij jongeren aan

Op het Jeugdfilmfestival (JEF) in februari gaat de geanimeerde documentaire ‘Hannah & de krokodil’ van de Brugse Lore Mechelaere in première. Daarin kaart ze op een toegankelijke en originele manier eetstoornissen bij jongeren aan. “Want iedereen kent intussen een jongere of zelfs een kind met een eetstoornis”, meent ze.

Lore Mechelaere (26) kan al bogen op een mooi lijstje verwezenlijkingen: na haar film- en regieopleiding aan het KASK in Gent en Toneelacademie Maastricht, liep ze stage bij theatercollectief FC Bergman in Amsterdam en was ze regie-assistente bij Wim Vandekeybus en Guy Cassiers. Tussendoor schreef ze zich in voor Ket & Doc, een project van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Ketnet en JEF jeugdfestival. Daarbij krijgen vijf geselecteerde makers een productiepremie van 40.000 euro om een korte film te maken voor kinderen van 9 tot 12 jaar, waarin ze de wereld bekijken vanuit de ogen van een kind. Omdat de premie slechts deels volstond om het project dat Lore voor ogen had volledig te kunnen betalen, organiseerde ze een crowdfunding. Steunen kan nog altijd via de website. Het geld zal onder meer ook worden ingezet om de film in de toekomst verder te verspreiden naar scholen en jeugdverenigingen.

“Ik wil graag films blijven maken die mentale problemen bespreekbaar maken”

Lore besloot een onderwerp aan te pakken dat haar al langer nauw aan het hart ligt: eetstoornissen bij jongeren en kinderen. “Ik heb zelf een tijd met een eetstoornis gekampt, nadat een goeie vriendin van mij we waren 17 uit het leven stapte. Maar ik merkte de voorbije jaren ook dat het probleem van eetstoornissen bij jongeren rondom mij snel toeneemt. Dat werd nog eens extra getriggerd door corona. Maar er is veel schroom en angst om over het onderwerp te praten. Dat taboe wil ik met mijn film doorbreken, door het onderwerp op een relatief luchtige manier aan te brengen.”

Lore ging praten met experten en ervaringsdeskundigen over eetstoornissen bij jongeren. Het verhaal van Hannah trof haar bijzonder. De vijftienjarige Hannah worstelt al meer dan tweeënhalf jaar met een eetstoornis die het haar niet alleen lichamelijk maar vooral mentaal erg moeilijk maakt. Dit leidde al tot verschillende opnames. Toch is Hannah vastbesloten om andere jongeren te helpen om nooit mee te maken wat zij heeft meegemaakt. Ze was zo moedig om haar verhaal te delen om andere kinderen te ondersteunen en te motiveren om te blijven vechten. Lore kreeg de medewerking van het hele gezin om het scenario van haar documentaire te baseren op hun verhaal.

Dagenlang knippen

Lore koos bewust voor animatie. “Films of docu’s over eetstoornissen focussen doorgaans altijd weer op het uiterlijk. Net dat wilde ik absoluut vermijden. Daarom besloot ik met animatiefiguurtjes te werken, in een verhaal dat draait om een krokodil. Die krokodil is een metafoor voor de eetstoornis: hij ontwaakt door de opmerkingen die Hannah van klasgenoten kreeg en je ziet hem groeien doorheen de film, waardoor hij steeds meer ruimte inneemt. Net zoals een eetstoornis zich ontwikkelt en steeds meer druk veroorzaakt op het kind, maar ook op het hele gezin eromheen.” Vervolgens leert Hannah de krokodil met de hulp van experten trainen, of haar ziekte onder controle houden. Daarmee toont Lore aan dat het mogelijk is om weer beter te worden, maar ook dat het hervonden evenwicht altijd zal moeten bewaakt worden. “Niet elk verhaal over een eetstoornis kent een happy end, dat moeten we kinderen dus ook niet wijsmaken”, klinkt het.

De krokodil is een metafoor voor de eetstoornis: hij ‘ontwaakt’ door de opmerkingen die Hannah van klasgenoten kreeg en je ziet hem groeien doorheen de film. (gf)

Samen met Het Peloton, productiehuis van Karen Huysman en Martijn D’haene, maakte Lore de film op papier, met de stopmotion-techniek: van elke minimale beweging wordt een foto gemaakt, waarna alle foto’s op een bepaald tempo na elkaar geplaatst worden. Een bijzonder tijdrovende klus, waarvoor Lore dagenlang figuurtjes uitknipte. Ze kon voor het hele proces ook rekenen op animator Frederic Tilleman voor de animatie, en stagiaire Stephanie El Khoury.

Missie ontdekt

Eetstoornissen zijn doorgaans het gevolg van een onderliggend psychisch probleem, maar worden mee in de hand gewerkt door sociale media. “Het is belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk te leren omgaan met sociale media, hen er de positieve kanten van te tonen maar zeker ook op de gevaren ervan te wijzen.” Lore hoopt dan ook dat haar docu wordt opgepikt door verenigingen en scholen, om het probleem beter bespreekbaar te maken.

Ze heeft met het maken van Hannah & de krokodil naar eigen zeggen haar missie ontdekt: “Ik wil graag verder gaan in het maken van films voor kinderen en jongeren over complexe thema’s, maar dan op een toegankelijke manier. Ik zou het in een volgend project graag over rouw hebben, waarin ik opnieuw tools wil aanreiken om zo’n moeilijk en complex thema toch bespreekbaar te maken.”

Meer over ‘Hannah & de krokodil’ lees je op www.hannahendekrokodil.be

De film is te zien op zondag 11 februari op het Jeugdfilmfestival (JEF) in Brugge en daarna ook op Ketnet, de Ketnet-app en VRT MAX.

The post Hoe een groeiende krokodil kinderen kan helpen: Lore (26) kaart eetstoornissen bij jongeren aan is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kelly Clarkson in de clinch met producer van ‘American Idol’ nadat ze weigerde om make-up te dragen

“Eén van de producers was absoluut geen fan van mij.” In een aflevering van de ‘Smartless’-podcast heeft Kelly Clarkson (41) onthuld dat ze zich tijdens ‘American Idol’ niet bepaald populair gemaakt heeft. De zangeres weigerde namelijk om make-up te dragen gedurende een aflevering. “Ik moest het podium niet op, dus in mijn ogen was het nergens voor nodig.”

Lees meer »

Genkse zaalvoetbalclub dient klacht in bij politie en Voetbal Vlaanderen na racisme en vechtpartij 

De Genkse zaalvoetbalclub FC Genesis Genk gaat een klacht indienen bij de politie en Voetbal Vlaanderen na racistische uitspraken van supporters van ZVK Tongeren. De match tussen beide ploegen afgelopen vrijdag eindigde in een vechtpartij. Een speler van FC Genesis raakte daarbij gewond. Dat meldt TV Limburg en het nieuw is bevestigd aan onze redactie. "Op zeven jaar competitie is

Lees meer »

William en Catherine willen geen kil internaat voor George: wordt dit de nieuwe luxe-school van de jonge prins?

Prins George wordt dit jaar elf. Dat betekent dat hij bijna naar de middelbare school moet. Kroonprins William (41) en prinses Catherine (41) gaan al volop op prospectie: zij brachten deze week een bezoekje aan de prestigieuze St Edward’s School in Noord-Oxfordshire, lokaal beter gekend als ‘Teddies’. Hoe verloopt het leven in de prestigieuze gangen van het instituut, waar een

Lees meer »

Ook Koninklijke Golf Club kampt met ongeziene wateroverlast: “In 120 jaar nooit meegemaakt”

Ook de Royal Ostend Golfclub ofte Koninklijke Golf Club Oostende, gelegen tussen Bredene en Vosseslag, kampt met ernstige wateroverlast. De golfbaan ligt vlak naast de Koninklijke Baan, waar er in twee dagen tijd al zo’n drie miljoen liter water werd weggepompt.
The post Ook Koninklijke Golf Club kampt met ongeziene wateroverlast: “In 120 jaar nooit meegemaakt” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eigen auto? Voor steeds meer Vlamingen hoeft het niet. Hilde (62) en Mattias (42) getuigen: “We kozen voor de Netflix onder de auto’s”

Eén of meer wagens op de oprit: voor steeds meer Vlaamse gezinnen hoeft het klassieke plaatje niet meer. Eén op de drie autobezitters vraagt zich af of een eigen auto nog wel nodig is, zo blijkt uit een nieuwe studie van consultancybureau Deloitte. Ook deze Vlamingen hoeven geen eigen auto en doen het voortaan anders. “Ik zie maar één betaalbare

Lees meer »

Ronaldo heeft wel heel opmerkelijke uitleg voor obsceen gebaar dat hem wellicht duur komt te staan

Cristiano Ronaldo (39) heeft een vreemde uitleg gegeven aan zijn obsceen gebaar dat hem de voorbije dagen heel wat kritiek opleverde. “Deze viering straalt kracht en vreugde uit. Het is iets normaal in Europa”, vertelde hij ietwat verrassend tegen de disciplinaire commissie. Mogelijk krijgt de Portugees een schorsing van twee speeldagen, de uitspraak volgt allicht later vandaag.

Lees meer »

Raad van State geeft groen licht voor PRUP Kleiput Egem en omgeving

De Raad van State oordeelde deze week dat de verzoekschriften tot nietigverklaring tegen het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Kleiput Egem en omgeving ongegrond zijn. Dit betekent dat het PRUP definitief uitvoerbaar is.
The post Raad van State geeft groen licht voor PRUP Kleiput Egem en omgeving appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nog zeven kandidaten voor vier play-down-plaatsen

Met nog vier matchen te spelen in het reguliere seizoen kan er met relatieve zekerheid gezegd worden dat KV Kortrijk zich mag opmaken voor de gevreesde play-downs. Kortrijk draagt al sinds de dertiende speeldag de rode lantaarn met zich mee. Intussen staan ze nog altijd op zeven punten van die veilige twaalfde plaats. Vrijwel onmogelijk om op te halen in

Lees meer »

Buren klagen overlast Clarebout Potatoes aan tijdens infovergadering openbaar onderzoek: “Hallucinant dat daar ooit een fabriek gebouwd is”

Clarebout Potatoes hield voor de tweede keer een infovergadering over de vernieuwing van hun milieuvergunning, die onder meer een verhoging van de schoorsteen en waterlozing in de Leie vooropstelt. Enkele buurtbewoners maakten wel van de gelegenheid gebruik om het bedrijf het vuur aan de schenen te leggen over de geluids- en geuroverlast.
The post Buren klagen overlast Clarebout Potatoes aan

Lees meer »