Krantenkoppen

Hoogsensitieve Pieter-Jan Beghein uit Diksmuide brengt eerste album uit: “Muziek is voor mij therapie”

Hij speelt piano, zingt en is vooral bekend om zijn mondharmonicaspel. Nu heeft de hoogsensitieve Pieter-Jan Beghein (40) ook een album uit, met zelf geschreven muziek en teksten. “Muziek is voor mij een soort van therapie. Ik kan er mijn stress in kwijt en kom erdoor tot rust. Vaak kon ik daardoor uit een diep dal ontsnappen.”

“Ik geniet van muziek maken en van mensen van mijn muziek te laten genieten”, zegt Pieter-Jan. Hij groeide op in Klerken, als zoon van Eric Beghein en Leen Wouters, in een gezin waar zang en muziek deel van het dagelijks leven waren. Nu woont hij al jaren in Diksmuide.

“Ik startte met de muziekschool toen ik negen jaar was, in Diksmuide, bij wat nu Kadens heet. In mijn eerste jaar haalde ik maar liefst honderd procent van de punten – hoe vaak gebeurt dat? Daarna koos ik voor piano, een instrument waarvan ik nog altijd hou en waarmee ik nog heel veel doe. Ik heb ook een tijdje zang gevolgd. Mijn moeder was dirigente van het plaatselijke koor, en thuis werd er veel gezongen – en ik zong graag.”

Ontsnappen

“Uiteindelijk ben ik naar het conservatorium in Gent gegaan. Ik slaagde voor het ingangsexamen en kon starten met muziektheorie, en daarna met zang. Af en toe kreeg ik er zangles van Hilde Verheyen, een heel goede leerkracht. Finaal heb ik in Gent mijn bachelor muziektheorie met onderscheiding afgewerkt.”

“Examens zijn voor iedereen stresserend, maar voor mij nog eens extra, omdat ik hoogsensitief ben en de extra prikkels mij het heel lastig maken. Gelukkig heb ik mijn muziek. Dat is voor mij een soort therapie. Ik kan er mijn stress in kwijt, door te zingen, en door mondharmonica en piano te spelen. Dan kom ik tot rust. Ik heb heel wat meegemaakt, en zat soms heel diep, maar kon iedere keer dankzij de muziek weer uit het diepe dal ontsnappen. Dat is ver van eenvoudig, vergt heel wat energie en moet vooral ook uit jezelf komen.”

“Het geeft mij ook de kracht om vreugde te brengen”

“Door mijn hoogsensitiviteit en door mijn ups en diepe downs mee te maken kan ik ook dieper en doorleefder gevoel in mijn muziek en teksten leggen, een toets geven aan de muziek en teksten die ik schrijf waarin mensen verschillende emoties herkennen. Zo geeft muziek mij de kracht om door te doen, om moeilijkheden te overkomen, en tegelijk ook om vreugde te brengen bij andere mensen.”

Pieter-Jan was ondertussen ook een tiental jaar organist in kerken, maar hij vond dat te eenzaam. Aangezien hij sinds zijn achttiende ook bezig was op de mondharmonica – de muziek van Toots Thielemans gaf hem telkens weer een goed gevoel – trok hij naar het Lemmensinstituut in Leuven, om ingangsexamen voor mondharmonica te doen.

Praatje met Toots

“Dat deed ik met een zelfgeschreven stuk, een ode aan Toots, en kreeg een daverend applaus. Tot dan was ik eigenlijk autodidact. Ik heb daar twee jaar les gevolgd, en deed ervaring op door onder andere met een bigband op te treden. Ook ben ik ooit naar een optreden van Toots geweest en kon ik een praatje met hem maken. Ik had mijn mondharmonica bij en hij bestudeerde hem en zei ‘schoon marchandise’. Hij was toen negentig jaar en zat in een rolstoel, maar nam toch de tijd om even met me te babbelen: prachtig toch!”, mijmert Pieter-Jan.

“Ondertussen heb ik al vaak opgetreden. Zelfs eens in Wenen, bij een eerbetoon aan Toots. Ik maakte ook deel uit van een groep uit Lauwe, Jazzstoria, en deed mee aan IJzersterk Talent. Daarin presteerde ik goed en nadien mocht ik nog optreden in CC Kruispunt in Diksmuide. Mijn volgende optredens zijn in Heestert, op tien februari, en in Koksijde, op twaalf februari, met ‘Footprints, in het spoor van Toots’, met een bigband.”

Tien nummers

Pieter-Jan is ook gestart met het schrijven van muziek en teksten, en dat heeft geresulteerd in een album. “Op 14 januari is dat album uitgekomen, eerst via Spotify en andere muziekkanalen, maar wie dat wil, kan een exemplaar op cd kopen. Daarvoor moet je je wel vooraf inschrijven, want de oplage zal beperkt zijn. Het album bevat tien nummers en heet Harmony, naar het eerste nummer dat ik schreef. Alle nummers zijn in het Engels en gaan over dagelijkse dingen, zoals verliefdheid, middelbare school, identiteit, en de ratrace.”

Meer info over de cd krijg je via [email protected].

The post Hoogsensitieve Pieter-Jan Beghein uit Diksmuide brengt eerste album uit: “Muziek is voor mij therapie” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jelle Cleymans en Jef Hoogmartens onthullen eerste namen van cast musical ‘Jeanne d’Arc’: Lotte Stevens schittert in hoofdrol

Lotte Stevens (31) kruipt binnenkort in de huid van de Franse heldin Jeanne d’Arc in de gelijknamige musical van schrijversduo Jelle Cleymans (38) en Jef Hoogmartens (40). De twee twijfelden geen seconde na Lotte’s auditie, klinkt het, maar maken het hun regisseur Luc Stevens nu wel wat moeilijk. Die zal deze zomer zijn eigen dochter naar de brandstapel moeten begeleiden.

Lees meer »

Drie bekende Oostendenaars bezingen hun stad op popnummers: “We dromen van optreden op Paulusfeesten”

Drie bekende Oostendenaars slaan de handen in elkaar om bekende popsongs en chansons te brengen in het Oostends dialect. Met teksten die verwijzen naar monumenten, de stad of hoe ze zich voelen. De ambities zijn hoog: ze willen optreden op de Paulusfeesten. “We hebben een gedeelde liefde voor Oostende”, zegt het trio.
The post Drie bekende Oostendenaars bezingen hun stad

Lees meer »

Hoe een gestolen spandoek olie op het Bengaals vuur gooide: de achtergrond van het supportersgeweld in Brugge

De twee jongste Brugse derby’s zijn telkens uitgemond in zware rellen buiten het stadion. In februari kwam het tot een groot gevecht in een café op ’t Zand, in november bestormde een groep Club-hooligans een frituur waar binnen enkele leden van de harde kern van Cercle zaten. Vanwaar komt die heropflakkering van het Brugse hooliganisme? Hoe ziet de huidige scène

Lees meer »

LIVE GAZA. Families van Israëlische gijzelaars slaken noodkreet in Brussel: “Er moet meer druk gezet worden om hen vrij te krijgen”

Tijdens een persconferentie in de Europese wijk van Brussel hebben familieleden van Israëlische gijzelaars een noodkreet geslaakt. “De nachtmerrie duurt nu al vier maanden, er moet meer druk gezet worden om hen vrij te krijgen”, klonk het in een emotionele oproep aan de Europese Unie en de internationale gemeenschap.Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Parochie-administrator Sint-Katelijne-Waver preventief geschorst na klacht over seksueel misbruik

Aartsbisschop Luc Terlinden heeft de parochie-administrator van Sint-Katelijne Waver van al zijn taken als priester geschorst na een klacht bij het kerkelijke opvangpunt voor seksueel misbruik. Het gaat om een klacht buiten de pastorale context. De schorsing werd meegedeeld in een boodschap van de aartsbisschop die werd voorgelezen tijdens de vieringen van afgelopen weekend in de parochies van Sint-Katelijne-Waver. De

Lees meer »

Leerkrachten en scholieren over artificiële intelligentie in de klas: “Ik laat mijn leerlingen praten met Einstein”

Laat artificiële intelligentie toe in de klas, pleit de Vlaamse scholierenkoepel. Meer nog: ze willen AI laten opnemen in de algemene leerdoelen voor iedere scholier. Hoe kan dat en welke kansen biedt de technologie? En wat moet er worden van onze kinderen, als computersystemen al hun werk doen? Twee scholieren en twee leerkrachten delen hun ervaringen. “ChatGPT is niet meer

Lees meer »