Krantenkoppen

Izegem heeft ongelukkigste inwoners van West-Vlaanderen: “Veel te maken met mobiliteitsplan”

De nieuwe Gemeentemonitor werd woensdag gepubliceerd. Een opvallend resultaat is het gelukscijfer van de Izegemnaren, dat blijkt het laagst te scoren van de hele provincie. Hoe komt dat? “Het mobiliteitsplan is een miskleun”, klinkt het.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur organiseerde een reusachtige bevraging bij 135.000 Vlamingen. Woensdag raakten de resultaten bekend. De geluksscore van Izegem springt meteen in het oog, die blijkt het laagst te zijn van alle West-Vlaamse steden en gemeenten. Zo’n 77 procent voelt zich gelukkig in Izegem, bij de vorige bevraging in 2020 was dat nog 85 procent.

“Er vinden momenteel veel werken plaats, en het stadsbestuur communiceert daar niet altijd even goed over”, zoekt kapper Marnix Molly van Coiffure Jeunesse als mogelijke oorzaak. “Klanten klagen over de vele wegenwerken, vooral op belangrijke knooppunten. En sommigen vinden dat die werken veel te lang duren. De stadsdiensten delen folders rond, maar toch leven er heel wat vragen bij de mensen. ‘Hoe zit het nu?’, vragen ze dan.”

Drama

Die ergernis leeft ook bij Dominique Maenhout van Optiek Exclusief. “Sinds het mobiliteitsplan is het een drama om onze praktijk te bereiken. We zijn bijna een jaar ver, maar de mensen klagen nog even hard. Ze komen niet meer naar het centrum, ze zijn het beu om in de file te staan. Daar wordt men ongelukkig van hé.”

“Het stadsbestuur heeft veel werk aan de winkel, het mobiliteitsplan is een miskleun. Oudere mensen komen niet gemakkelijk met de fiets, en onlangs werd nog een buslijn afgeschaft. Er wordt veel beloofd, maar vooral veel uitgesteld, dat is triestig.”

Hoezo ongelukkig?

Het vertrouwen in het gemeentebestuur daalde van 31 naar 17 procent. Het onveiligheidsgevoel steeg dan weer van 4 tot 10 procent. “Ik hoor wel vaker dat inwoners zich niet veilig voelen, vooral ’s avonds”, reageert Stefaan Dussessoye. Hij stapt elke zaterdag door Izegem en deelt telkens een foto op sociale media.

“Maar ik vind die ongelukkigste gemeente echt eigenaardig. Hoezo ongelukkig? Er is hier echt veel te doen. Sport, cultuur, evenementen, mensen die zeggen dat er nooit iets te doen is, moeten eens goed rondkijken.” Al heeft ook Stefaan een puntje van kritiek. “De winkelstraat stelt niets voor, zeker als je die vergelijkt met Roeselare. Dat kan inderdaad beter.”

The post Izegem heeft ongelukkigste inwoners van West-Vlaanderen: “Veel te maken met mobiliteitsplan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Avelgems schepen Valck (GbA-Gemeentebelangen) staat voor het eerst op Vlaamse lijst: “Uit dank voor hulp die we kregen van kabinet-Peeters”

Schepen van financiën, burgerzaken, lokale economie en onderwijs Caroline Valck (GbA-Gemeentebelangen) staat voor het eerst op de West-Vlaamse lijst van het Vlaams Parlement, meerbepaald op de 19de plaats op de Open Vld-lijst van lijsttrekker Jasper Pillen. “Ik ben bang dat veel stemmen naar de extremen zullen gaan. Ik wil er alles aan doen om dat zo veel mogelijk in te

Lees meer »

UNRWA-medewerker te zien op beelden tijdens Hamas-aanval van 7 oktober in Israël

Op camerabeelden van 7 oktober is te zien hoe een UNRWA-medewerker betrokken is bij de aanval op een Israëlische kibboets. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van The Washington Post. Het gaat om een 45-jarige man die ondertussen zou zijn gedood bij een Israëlisch bombardement. Israël heeft het al langer over verregaande banden tussen Hamas en UNRWA, de hulporganisatie voor

Lees meer »

Is TikTok ‘te verslavend’? “Jongeren gebruiken het meer dan Facebook, Instagram en WhatsApp sámen”

De Europese Commissie gaat onderzoeken of TikTok de rechten van minderjarigen wel voldoende beschermt en of de populaire app verslavend werkt. Bij een negatieve beoordeling dreigen miljoenenboetes voor het Chinese bedrijf. Is de vrees van de EU terecht? En wat maakt TikTok zo anders dan andere sociale media? Prof Lieven De Marez: “Je kan een kind van 10 jaar moeilijk

Lees meer »

Dukes of Hazzard-acteur vergelijkt Beyoncé met een hond

Niet iedereen is enthousiast over het feit dat Beyoncé twee countrysingles heeft uitgebracht. Zanger en acteur John Schneider vindt dat de zangeres het genre beter met rust had kunnen laten. De Dukes of Hazzard-acteur vergelijkt haar in een interview met het ultrarechtse One America News Netwerk zelfs met een hond.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VS komen met resolutie VN voor gevechtspauze – UNICEF: één op zes kinderen in noorden Gaza acuut ondervoed

De VS zijn van plan een resolutie voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad die pleit voor een tijdelijke gevechtspauze “zo snel als praktisch mogelijk”. Dat meldt persbureau ‘Reuters’ vandaag. Israël dreigt juist het grondoffensief in Rafah te starten als terreurbeweging Hamas de overgebleven gijzelaars niet vrijlaat voor het begin van de ramadan volgende maand. Dat zei Benny Gantz, lid van

Lees meer »

Drugs kopen, onderzoek lekken en ‘chemseks’: drie politieagenten veroordeeld na uitgebreid contact met lokale dealer

Drie agenten zijn dinsdagochtend veroordeeld voor drugsbezit in de rechtbank. D.J. (37) K.O. (53) en M.L. (51) waren actief bij politiezone Demerdal DSZ. Ze hadden alle drie contact met een lokale drugsdealer, die hun namen opgaf tijdens een ander onderzoek. De drie mannen hadden elk een apart verhaal. “Na een relationele dip sprak de dealer af voor seks onder invloed

Lees meer »

Geldexpert verwacht géén stormloop op staatsbon, maar als spaarder kun je tóch je voordeel doen

Wordt het 2,10 procent, of toch 2,55? Morgenmiddag kennen we eindelijk het nettorendement van de nieuwe éénjarige staatsbon. Maar wat het kernkabinet ook beslist, de nieuwe staatsbon wordt geen verpletterend succes, zo voorspelt onze geldexpert Pascal Paepen. Maar: onrechtstreeks doet de alerte spaarder wél zijn voordeel. “Niet enkel wie naar een goede spaarrekening kijkt, zal meer krijgen.”

Lees meer »