Krantenkoppen

Leersteuncentrum West-Vlaanderen Zuid krijgt inhuldiging

Op vrijdag 26 januari vindt de officiële inhuldiging plaats van het Katholiek Leersteuncentrum West-Vlaanderen Zuid in Harelbeke. Het leersteuncentrum is in meer dan tweehonderd scholen actief om leerlingen met extra noden te helpen schoollopen in het gewoon onderwijs.

Ook al vindt de officiële inhuldiging pas plaats op vrijdag, de 148 werknemers zijn al sinds september uit de startblokken geschoten. Sinds 1 september 2023 is het leersteundecreet van toepassing in Vlaanderen. Dat decreet ondersteunt het recht voor kinderen om naar school te gaan in het gewoon onderwijs, ondanks extra noden en ondersteuningsbehoeften. “Kinderen en jongeren worden op die manier niet meer rechtstreeks doorverwezen naar het buitengewoon onderwijs. Onze leerondersteuners gaan actief aan de slag met de leerlingen die extra noden hebben om op een volwaardige manier school te lopen in een gewone school”, vertelt An Vanooteghem, directeur van het leersteuncentrum.

Leerondersteuner

Het leercentrum helpt leerlingen met een autismespectrumstoornis, een verstandelijke beperking, gedrags- en emotionele problemen en met leerstoornissen. “Voor leerlingen met een visuele beperking, auditieve beperking of een taal-spraakstoornis is er een samenwerking met het leersteuncentrum van Spermalie-De Kade. Voor leerlingen met een motorische kunnen we rekenen op het leersteuncentrum van Dominiek-Savio”, legt An uit. Het CLB maakt de beslissing of een kind of jongere leerondersteuning nodig heeft. Dan gaat een leerondersteuner actief met de leerling en de extra noden aan de slag.

Voorleessoftware

“We werken altijd met een transfer naar de klas. Via tools zorgen we ervoor dat de leerlingen ook zonder de aanwezigheid van de ondersteuner goed kunnen functioneren in de klas. Dat kan onder andere via uitgestippelde vluchtroutes, hulpkaarten of voorleessoftware”, gaat de directeur verder.

Het leercentrum is actief in het kleuter, lager en secundair onderwijs en helpt ondertussen al 1500 leerlingen. Die zitten verspreid over scholen in de regio rond Kortrijk, Menen, Waregem, Roeselare, Izegem en Tielt. “Het is een groot werkgebied, maar we draaien goed. We willen inclusie in het onderwijs mee helpen waarmaken”, sluit An Vanooteghem af. (SV)

The post Leersteuncentrum West-Vlaanderen Zuid krijgt inhuldiging is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Consultant in geheime opname over ministerie Vandenbroucke: “Tijdens coronacrisis runden wij de show”

Waren consultants de baas bij de FOD Volksgezondheid toen België door de coronacrisis ging? Dat is alvast wat een hooggeplaatste medewerker van de firma Deloitte laat uitschijnen in een geheime video-opname die de Franstalige krant ‘L’Avenir’ kon bekijken. “Officieel namen ambtenaren de beslissingen, maar eigenlijk runden wij de show.” Hoe grepen consultants de macht? En wat zegt bevoegd minister Frank

Lees meer »

Oostende doet weer mee met de Veggie Challenge

Stad Oostende neemt voor de vierde keer deel aan de Veggie Challenge in maart en zet de peulvruchten in de kijker. Oostendenaars kunnen zich gratis registreren. Tijdens de maand maart zijn er verschillende initiatieven in het kader van de Veggie Challenge. Ook de Oostendse restaurants springen weer op de kar.
The post Oostende doet weer mee met de Veggie Challenge

Lees meer »

Assisen scalpelmoord – Voorzitter voelt Oudaha opnieuw aan de tand

Op het assisenproces tegen Ridoan Oudaha (43) heeft voorzitter Bart Meganck de beschuldigde opnieuw kort verhoord. De Kortrijkzaan bleef erbij dat hij Jill Himpe (36) op 5 november 2019 in Aalbeke niet opzettelijk de keel oversneed. Anderzijds gaf Oudaha toe dat hij toch meer kracht uitoefende dan hij zelf dacht.
The post Assisen scalpelmoord – Voorzitter voelt Oudaha opnieuw aan

Lees meer »

‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’: reclame voor alcohol krijgt nieuwe educatieve boodschap, maar sector zet minister buitenspel

Reclame voor alcohol krijgt een nieuwe educatieve boodschap. In plaats van “ons vakmanschap drink je met verstand” zullen commerciële boodschappen voor alcoholhoudende dranken voortaan gepaard gaan met de waarschuwing “alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”. Dat kondigt de sector vandaag aan, maar ‘Het Belang van Limburg’ schrijft dat volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nog niets beslist is.

Lees meer »

Derde Scumprijzen worden aan ‘de beste’ uitgereikt

The Dirty Scums reikt op 10 maart al voor de derde keer de jaarlijkse Scumprijzen uit. Nadat in 2022 en 2023 op zoek gegaan werd naar respectievelijk ‘de grootste’ en ‘de langste’ zetten de Kapelse punkers dit keer ‘de beste’ in de kijker.
The post Derde Scumprijzen worden aan ‘de beste’ uitgereikt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dienstencentrum De Parette bestaat 25 jaar

Het eerste lokaal dienstencentrum van Harelbeke opende 25 jaar geleden zijn deuren voor de senioren van Harelbeke en werd zo een centrale ontmoetingsplek. “We zijn trots op wat De Parette vandaag betekent voor de senioren uit de buurt”, zegt Lynn Callewaert, schepen van Welzijn en voorzitter van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Dienstencentrum De Parette bestaat 25 jaar appeared first on

Lees meer »

Ruim 100 Palestijnen gedood tijdens voedselbedeling na mogelijke aanval van Israëlische troepen – Israël zegt juist dat Gazaanse truckchauffeurs mensen overreden

Autoriteiten in Gaza zeggen dat Israëlische troepen het vuur openden op mensen die stonden te wachten op hulpgoederen. Daarbij zouden 104 doden zijn gevallen volgens het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat wordt gecontroleerd door Hamas. Medici melden ook tientallen gewonden. Israël ontkent de aantijgingen en zegt dat “de tragedie” de schuld is van Palestijnse truckchauffeurs die mensen overreden toen

Lees meer »

6.000 KSO-leerlingen trekken met kleurrijke stoet door Oostende

Op vrijdag 1 maart trokken zo’n 6.000 leerlingen en leerkrachten uit een 21-tal verschillende scholen van het kunst secundair onderwijs (KSO) in Vlaanderen en Brussel naar Oostende voor de Dag van het KSO. Oostende, de stad van James Ensor, bekend om zijn rijke en eigenzinnige kunstgeschiedenis, vormde het ideale decor voor deze dag.
The post 6.000 KSO-leerlingen trekken met kleurrijke

Lees meer »