Krantenkoppen

Manon Beernaert is de Krak van Torhout: “Sport betekent voor mij ook omgaan met mensen”

Manon Beernaert, pas 17 en al Krak van Torhout, is niet alleen een uitstekende beoefenaar van het hamerslingeren, ze is ook een sociaal beestje. Via de atletiek smeedt ze hechte vriendschapsbanden.

Lees hier de verhalen van alle Kraks van 2023

Als individuele sporter streeft Manon naar de top, maar net zo belangrijk als het binnenhalen van een Belgische titel of het gooien van een Belgisch record vindt ze het ontmoeten van clubgenoten, tegenstrevers en publiek in een aangename en enthousiaste sfeer. Je wordt niet tot Krak verkozen enkel op basis van prestaties.

Ook bij club in Rijsel

“Sport betekent voor mij ook omgaan met mensen”, zegt ze. “Dat is heel belangrijk. Daar hoef je geen teamsport voor te beoefenen. Binnen Houtland Atletiekclub is de sfeer ongedwongen en daar hou ik van. Sinds vorig jaar neem ik met mijn zus Maité, die zich op het verspringen toelegt, geregeld aan wedstrijden in Frankrijk deel en daarom hebben we ons ook aangesloten bij een club in Rijsel: Lille Métropole Athlétisme (LMA). Daar is de sfeer al even gemoedelijk en dat ligt me. Mooie resultaten behalen is natuurlijk fantastisch, maar het is niet het enige wat telt.”

Manon kan op Belgisch niveau goed haar streng trekken in het kogelstoten en het discuswerpen, maar in het hamerslingeren is ze outstanding. Daarin is ze bij de meisjes U18 moeilijk te kloppen. Ze is Belgisch kampioen en heeft met een worp van 63,25 meter het nationaal record op haar naam staan. “In het kogelstoten moest ik me op zowel de Vlaamse als de Belgische kampioenschappen met een tweede plaats tevredenstellen en in het discuswerpen met een derde, maar in het hamerslingeren kan ik in eigen land de tegenstanders normaal gezien vrij vlot verslaan”, zegt ze.

“Dit jaar hebben van 18 tot 21 juli de Europese kampioenschappen voor de U18 plaats in Slovakije en ik hoop me ervoor te kunnen selecteren. Daarvoor moet ik op een officiële wedstrijd de limiet van 61,91 meter gooien. Dat mag volgens het reglement pas vanaf begin april. Zoiets geeft me wel wat stress. In principe is het een haalbare afstand, maar je moet je prestatie op het juiste moment op het bord kunnen zetten. Als je 62 meter gooit tijdens een wedstrijd die niet voor de EK-selectie in aanmerking komt, dan heb je daar niets aan, want het telt niet. Vorig jaar ben ik dankzij mijn recordworp van 63,25 meter naar het Europees Olympisch Jeugdfestival EYOF in Slovenië gemogen en straks wil ik België graag op het EK vertegenwoordigen.”

Hamer van 3 kilogram

Manon heeft als trainer Geert Vanmassenhove, al jarenlang bij HAC aan de slag en door de wol geverfd in het hamerslingeren.

“Ik leer veel van hem bij”, zegt ze. “Van de werpnummers is de basisbeweging van het hamerslingeren de meest complexe. Voldoende trainen is ontzettend van belang. Ik gooi nu nog met een hamer van 3 kilogram, maar vanaf volgend jaar wordt dat 4 kilogram. Hamerslingeren is iets dat je van jongs af in de vingers moet hebben. De timing tijdens de draaibeweging en bij het loslaten van de hamer is cruciaal.”

Zus Maité doet aan verspringen en Manon is een van haar vurige supporters. “We kunnen het goed met elkaar vinden en steunen elkaar in onze sport. Als Maité een wedstrijd heeft, probeer ik erbij te zijn en omgekeerd is dat ook het geval. Onze ouders zijn natuurlijk grote fan van ons (lacht). Atletiek is al vele jaren hun ding.”

Manon Beernaert

Privé

17 jaar, dochter van Jordy Beernaert (56) en Greet Meulemeester (54), heeft een oudere zus Maité (22), het gezin woont in de Beckhofstraat.

Loopbaan

Studeert het vijfde jaar economie-moderne talen aan het Torhoutse Sint-Jozefscollege.

Vrije tijd

Zowat al haar vrije tijd gaat naar sporten met Houtland Atletiekclub (HAC), de vereniging waarvan mama Greet voorzitter is en waarin papa Jordy onder andere als trainer kogelstoten en discuswerpen actief is. Manon is bij de meisjes U18 (scholieren) Belgisch kampioen en Belgisch recordhoudster hamerslingeren (63,25 meter). Ze geeft geregeld trainingen aan de jongste HAC-leden. Thuis bakt ze graag koekjes en andere zoetigheden.

Drie vragen

Hoe nerveus ben je op grote en belangrijke wedstrijden?

“Ik kan mijn zenuwen meestal goed onder controle houden. Het is belangrijk dat je als atlete met de druk kunt omgaan, anders maak je vermijdbare fouten. Vorig jaar was ik geselecteerd voor het Europees Olympisch Jeugdfestival EYOF in de stad Maribor in Slovenië en toen was ik toch wat nerveuzer dan anders. Ik werd er achtste in het hamerslingeren, wat op zich wel een mooi resultaat was.”

Hoe komt een meisje in godsnaam bij… hamerslingeren terecht?

“Dat is een moeilijke vraag. Dat ik aan atletiek doe, mag geen verrassing heten, want ik ging als baby al met mijn ouders en zus naar atletiekwedstrijden mee (lacht). Op een gegeven moment proefde ik van de werpnummers en ik vond de meest technische discipline van die nummers echt wel spectaculair: het hamerslingeren. Dat is zeker niet alleen een kwestie van kracht, maar evenzeer van juiste timing.”

Je houdt van sociaal contact. Ideaal voor een teamsport, toch?

“Net als mijn zus vind ik een teamsport niet aantrekkelijk. Als ik als individuele sporter een fout maak, dan moet ik alleen naar mezelf kijken. In een teamsport ben je afhankelijk van de anderen en dat heb ik niet graag. Ik wil mijn eigen verantwoordelijkheid dragen.”

The post Manon Beernaert is de Krak van Torhout: “Sport betekent voor mij ook omgaan met mensen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Deense premier waarschuwt “naïef” Europa: “Oekraïne is nog maar eerste doelwit van Rusland”

De Deense premier Mette Frederiksen heeft in een interview met de Britse zakenkrant ‘Financial Times’ gewaarschuwd dat Europa niet “naïef” mag zijn en moet vermijden om dezelfde fouten te maken als in de jaren 30 van vorige eeuw. Ze pleit ervoor om meer geld te investeren in de Europese defensie-industrie en die op te schalen, om het “imperialistische Rusland” in

Lees meer »

Paspoppen worden kunstwerken voor Kom Op Tegen Kanker in Roeselare

Het kunstproject voor het goede doel is een samenwerking tussen kledingzaak Adonis uit de Noordstraat en de SASK. Veertien oude etalagepoppen kregen een tweede leven dankzij evenveel kunstenaars. De unieke stukken worden op 9 maart geveild in de academie.
The post Paspoppen worden kunstwerken voor Kom Op Tegen Kanker in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Genk kan tegen Club rekenen op steun van Courtois, die aftrap komt geven

Racing Genk neemt het zondag thuis op tegen Club Brugge. Zowel Genk als Club zijn nog niet zeker van hun plekje in de Champions’ play-offs, dus een driepunter is cruciaal voor beide ploegen. De thuisploeg wordt alvast gesteund door doelman Thibaut Courtois die er de aftrap komt geven. Volg alles op de voet via onderstaande liveblog.

Lees meer »

Warmte houtkachel slaat over op vals plafond: heel wat rook in woning in Oostduinkerke

De brandweer moest donderdagmiddag om 15.25 uur uitrukken voor een woningbrand in de Koksijdesteenweg in Oostduinkerke. De warmte van een houtkachel sloeg over in het vals plafond, dat deels uitgebroken moest worden. In de woning is er brand- en waterschade.
The post Warmte houtkachel slaat over op vals plafond: heel wat rook in woning in Oostduinkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ongerustheid over vervuiling waterloop bij volkstuintjes: Stad Oostende beveelt staalnames en bodemonderzoek

Bij de gebruikers van het volkstuinpark op Stene is er ongerustheid over mogelijke vervuiling afkomstig van het vroegere stort. “Het water waarmee we de tuintjes besproeien verkleurt en de stad reageert te traag”, luidt het. Milieuschepen Silke Beirens gaf opdracht om stalen te nemen en er komt ook een groter onderzoek.
The post Ongerustheid over vervuiling waterloop bij volkstuintjes: Stad

Lees meer »

Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Trump heeft de uitspraak inmiddels “ongrondwettelijk” genoemd en aangekondigd in beroep te gaan.

Lees meer »

Ongeval met tractor eist al zeker 23 levens in India

In het noorden van India heeft zich een tragisch ongeval voorgedaan waarbij zeker 23 mensen het leven hebben verloren en meer dan 12 anderen ernstig gewond zijn geraakt. Een landbouwtractor, beladen met 40 mensen in een aanhangwagen, kantelde en stortte neer in een nabijgelegen vijver. Lokale autoriteiten hebben bevestigd dat acht van de dodelijke slachtoffers kinderen waren.

Lees meer »

Obsceen gebaar van Cristiano Ronaldo blijft niet zonder gevolgen: Portugese superster krijgt wedstrijd schorsing

Cristiano Ronaldo (39) heeft een speeldag schorsing als straf gekregen voor het obsceen gebaar waarmee hij reageerde op Messi-provocaties. De actie leverde de Portugese superster heel wat kritiek op, al had hij er zelf een aparte uitleg voor. “Deze viering straalt kracht en vreugde uit. Het is iets normaals in Europa.” Maar ‘CR7′ moet dus toch een match brommen.

Lees meer »

Rechtszaak rond ‘Rust’ is begonnen: wapenverantwoordelijke Hannah Gutierrez Reed krijgt er stevig van langs

“De beklaagde behandelde de veiligheidsmaatregelen alsof ze optioneel waren.” Hannah Gutierrez Reed, de wapenverantwoordelijke van ‘Rust’, heeft het hard te verduren gekregen tijdens de eerste procesdag rond het schietincident op de filmset. Zo kreeg Reed van de aanklager te horen dat haar “slordige en onprofessionele” gedrag geleid heeft tot de dood van Halyna Hutchins.

Lees meer »