Krantenkoppen

Zuid-West-Vlaanderen lanceert Halt2Diabetes: “1 op 10 heeft diabetes, 1 op 3 weet het nog niet”

In een ambitieuze stap om de gezondheid van hun inwoners te bevorderen, lanceren de steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen het project Halt2Diabetes. Met een focus op het identificeren en begeleiden van mensen boven de 45 met een verhoogd risico op diabetes type 2, biedt de regio meer dan 20 sessies om een gezonde levensstijl te omarmen.

Gezonde levensstijl verkleint risico

Kortrijk, Wervik, Waregem, Spiere- Helkijn, Wevelgem, Harelbeke, Deerlijk, Avelgem, Menen, Dentergem, Anzegem, Kuurne, Wielsbeke en Zwevegem lanceren het project Halt2Diabetes. Volgens, die, “Eén op de tien volwassenen in het land loopt rond met diabetes type 2, waarvan één op de drie zich niet bewust is van deze aandoening. Het goede nieuws is dat het risico aanzienlijk kan worden verkleind door een gezonde levensstijl aan te nemen, met voldoende beweging, gezonde voeding en niet roken”, legt gezondheidspromotor Deborah De Jaegere van Logo Leieland uit, die het project in de regio coördineert. “Onze gemeenten streven naar een gezonde toekomst, met de focus op diabetespreventie, want voorkomen is altijd beter dan genezen.”

20 gratis groepsessies

Halt2Diabetes gaat verder dan het signaleren van personen met een risico op diabetes type 2; het biedt een begeleidingsprogramma om hen te helpen bij het omarmen van een gezondere levensstijl. Inwoners kunnen zelf hun risico berekenen door de onlinevragenlijst in te vullen op www.gezondheidskompas.be.

De resultaten van de bevraging stellen de deelnemers in staat om zich te wenden tot hun huisarts of apotheker, die hen zal begeleiden naar een gezond leefstijlaanbod in de regio. Dit omvat de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan een van de 20 groepssessies ‘gezonde voeding op verwijzing’, begeleid door een erkende diëtiste. Voor degenen die streven naar een actievere levensstijl, is er de optie om een beweging-op-verwijzing-coach in te schakelen.

Halt2Diabetes is een samenwerking tussen Diabetes Liga, Logo Leieland en de drie eerstelijnszones in onze regio.

The post Zuid-West-Vlaanderen lanceert Halt2Diabetes: “1 op 10 heeft diabetes, 1 op 3 weet het nog niet” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Uitbreiding Beukenhof met 1,5 hectare na 25 jaar een feit: “Groot draagvlak met 130 vrijwilligers”

Samen met Natuurpunt Krekel Anzegem en een 130-tal vrijwilligers werden vorige zaterdag 3.000 bomen en struiken geplant als uitbreiding van het ecologisch park Vichte. Het traditioneel doorknippen van een lint werd vervangen door het in twee zagen van een wilgentak. “De twee wilgentakken werden geplant aan het einde van het wandelpad als poort naar een mogelijk vervolg”, vertelt schepen van

Lees meer »

“Brussel worstelt met een veelkoppig monster, maar de PS weigert de hand in eigen boezem te steken”

Acht jaar geleden, in de nasleep van de aanslagen in Brussel en Zaventem, noemde Donald Trump onze hoofdstad een hellhole. In Brussel regende het verontwaardigde reacties. De afgelopen jaren probeerde de stad haar troebele imago op te poetsen. Met meer aandacht voor de openbare ruimte, groen en zwakke weggebruikers. Maar de maatschappelijke en criminele problemen zijn daarmee niet van de

Lees meer »

Een mooie hak creëert ongemak

Dat hij in Nederland een cursus ‘MeToo awareness’ had moeten volgen, zei Erik Van Looy in De tafel van Gert. En dat je voorzichtig moet zijn met complimenten.

Lees meer »

Vier schietpartijen met één dode in enkele dagen tijd in woonwijk: het conflict begon toen één dealer het verkeerde plein op wandelde

De aanhoudende schietpartijen in de straten rond de Brusselse Hallepoort die woensdagochtend aan Mohamed J. (23) het leven kostte, zijn het resultaat van een uitdeinende drugsoorlog tussen twee clans. De clans vechten met riot guns over wie vanuit een witte stoel op het plein drugs mag verkopen. Alles begon op zondagmiddag, toen één dealer het verkeerde plein op wandelde.

Lees meer »

Indra (24) blijft met vragen zitten na zelfdoding van haar vader en dient klacht in: “Onderzoek biedt geen duidelijkheid”

Indra Van Den Berghe (24) verloor op 19 april haar vader Johan (58) door zelfdoding. Maar hoewel Indra zich daar aanvankelijk bij had neergelegd, ondanks haar ongeloof over zijn daad, rezen de voorbije maanden steeds meer twijfels. Het dossier dat over de zelfdoding werd opgesteld en dat ze in september mocht inkijken, vindt ze allesbehalve sluitend. Samen met haar advocaat

Lees meer »

Jelle (28) stopt met werken om zich voltijds op zijn CrossFit-carrière te focussen: “Mijn tiende plek op het WK minstens evenaren”

Jelle Hoste (28) zet een nieuwe stap in zijn CrossFit-carrière. De Izegemnaar heeft zijn job als IT-consulent opgezegd en focust zich voortaan voltijds op zijn sport. Dat brengt nieuwe mogelijkheden én doelen met zich mee.
The post Jelle (28) stopt met werken om zich voltijds op zijn CrossFit-carrière te focussen: “Mijn tiende plek op het WK minstens evenaren” appeared first

Lees meer »

Met Parijs in het achterhoofd: waarom de tijdrit voor Evenepoel en Van Aert test op het allerhoogste niveau wordt

Albufeira, here they come. Voor Remco Evenepoel en Wout van Aert is de individuele tijdrit van de Ronde van Algarve, morgen LIVE te volgen op HLN, méér dan alleen maar een opstapje naar potentiële rit- en/of eindwinst. Het wordt ook een materiaal-, kledij- en positietest op het allerhoogste niveau. Met de Tour en de Giro in het achterhoofd. En vooral:

Lees meer »

Na Tom Waes investeert Nederlandse NPO ook in Arnout Hauben: “Een contract als Tom? Was het maar waar”

Hij haalt al jaren miljoenen kijkers in Nederland en daar staat nu wat tegenover. Het tweede seizoen van ‘Dwars door de Lage Landen’ van Arnout Hauben (48) wordt gefinancierd door het Nederlandse VPRO. Opnieuw het resultaat van een een-tweetje tussen omroepen VRT en NPO – zij het op een ander niveau dan bij Tom Waes. “Tom is wat dat betreft

Lees meer »

“Ik zal ook zonder rijbewijs blijven autorijden”: 4 maanden rijverbod voor overmoedige dertiger met bijna 2 promille in bloed

“Ik zal ook blijven rijden als je mijn rijbewijs afpakt”. Een 32-jarige automobilist uit Roeselare bleek op 18 mei 2023 met bijna 2 promille alcohol in het bloed overmoedig én arrogant toen de politie hem op het Polenplein controleerde. Hij hield zich wel aan zijn belofte en dat kwam hem op 4 maanden rijverbod, een boete én een alcoholslot voor

Lees meer »

Nieuwe WZC Bloemenhof in Oudenburg bijna volzet

Nadat op maandag 4 september 2023 het nieuwe woonzorgcentrum zijn eerste bewoners – André Margodt stapte als eerste zijn kamer binnen – mocht verwelkomen en toen een opendeur hield, is Bloemenhof vandaag bijna volzet.
The post Nieuwe WZC Bloemenhof in Oudenburg bijna volzet appeared first on KW.be.

Lees meer »