Krantenkoppen

Peter Malisse neemt afscheid als leraar aan Klein Seminarie met een uniek lerarenconcert

Peter Malisse, leraar aan het Klein Seminarie in Roeselare, gaat eind dit schooljaar met pensioen. Zijn afscheid viert hij op een wel heel speciale manier. Hij zocht en vond een twintigtal (oud-)collega’s bereid om samen een avondvullend concert te brengen.

“Dit was er nog eentje om af te vinken”, legt Peter Malisse (64) uit. “Ik zie dit concert niet als een eerbetoon aan mezelf, maar als een geschenk aan de school waar ik al die jaren les gaf.”

Peter begon in 1984 als leraar Latijn en Grieks in het Klein Seminarie, waar hij zelf als leerling de middelbare school had doorlopen. Die passie heeft hij al die jaren gedeeld met muziek. Hij doctoreerde eerder al in de musicologie aan de KU Leuven en doet dit op het eind van dit schooljaar nog eens over als hij zijn doctoraat in de Griekse cultuur gaat verdedigen.

“In al die jaren heb ik uiteraard veel zien veranderen. Talen moesten een beetje inboeten tegenover wetenschappen. Toch vind ik een goede taaldiscipline een stevige basis voor verdere studies. En die attitudes leer je wel als je Latijn moet studeren. Die oude Griekse geschiedenis blijft ook op vandaag nog leven en vindt vaak zijn weg naar onverwachte platformen. Denken we maar aan de op historische feiten gebaseerde reeksen op bijvoorbeeld Netflix.”

MUZIKALE EILANDJES

“Maar het is vooral muziek die fijne banden heeft gesmeed. Er waren de concerten met het koor Colliemando, maar er zijn ook heel veel collega’s die op een bijzonder hoogstaand niveau musiceren. Voor velen is het een eindje geleden dat ze nog op een podium stonden. Ik heb het programma opgebouwd rond enkele muzikale eilandjes. Er is een hoofdstukje jazz, een deeltje klassiek en folk. Koorstukken wisselen af met solo’s klarinet, dwarsfluit, saxofoon, hobo of fagot. Zelfs de directeur en de onderdirecteur spelen mee. Een hoogtepunt wordt zeker ‘Bohemian Rhapsody’. Afsluiten doen we met een meer ingetogen deel met als centraal thema oorlog en vrede, angst en troost”, besluit Peter Malisse. (BCR)

‘Have a nice day’, lerarenconcert in de kerk van het Klein Seminarie op woensdag 28 februari om 19.30 uur. Tickets 12 euro, leerlingen en personeel KSR 8 euro. Reservatie via www.kleinseminarie.be

The post Peter Malisse neemt afscheid als leraar aan Klein Seminarie met een uniek lerarenconcert is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Arsenaalsite in Gentbrugge opent: productielijn voor 80.000 afvalbakstenen, theater en beachvolleybal 

De Arsenaalsite in Gent opent vanaf begin maart de poorten voor het publiek met een breed aanbod. Ruim 6 hectare aan oude werkhallen is omgevormd om tijdelijk te dienen voor theateropvoeringen, bedrijven, beurzen en sportactiviteiten. Er waren al kortere en kleinschalige projecten, nu gaat de site helemaal open tot er een nieuwe wijk komt. Dat zal nog enkele jaren duren.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

We zijn vandaag een schrikkeldag. Da’s jammer voor wie hoopte dat februari er al op zat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Moskou zegt landing Oekraïense special forces te hebben afgeweerd in zuiden Oekraïne

In verschillende Europese landen leidt de opvang van Oekraïners tot discussie. In onder meer Ierland, dat kampt met een woningtekort, is de opvang recent versoberd en in het Verenigd Koninkrijk is nauwelijks zicht op het aantal vluchtelingen dat op straat leeft. De Ierse regering maakte eind vorig jaar bekend dat de Staat nieuwe vluchtelingen uit het Oost-Europese land nog maximaal

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. “Moskou kreeg Oekraïense plannen voor tegenoffensief in handen”

Rusland is erin geslaagd om de plannen voor het Oekraïense tegenoffensief in 2023 vooraf in handen te krijgen. Dat heeft Oekraïens president Volodymyr Zelensky zondag gezegd. “Onze plannen voor het tegenoffensief lagen op tafel in het Kremlin voordat het begon”, zei Zelensky. Die bevestigde een informatielek te vermoeden. In een poging om in de toekomst nog informatielekken te vermijden, werken

Lees meer »

Axel Daeseleire is opnieuw verliefd: “We kennen elkaar al achttien jaar”

“Soms wordt vriendschap liefde”, ondervond Axel Daeseleire (55). Hij hangt het liever niet aan de grote klok, maar de presentator is ondertussen anderhalf jaar gelukkig met zijn nieuwe liefde. Het gaat de veelgevraagde presentator, straks te zien in ‘Het onbekende’, voor de wind. Al knaagt er ook iets. “Ik heb een herstart nodig als acteur.”

Lees meer »

170 miljoen vierkante kilometer: Egypte plant reusachtige toeristische trekpleister aan Middellandse Zee

Egypte is van plan om een reusachtige toeristische trekpleister uit de grond te stampen aan de Middellandse Zee. Dat heeft de Egyptische premier Moustafa Madbouly vrijdag aangekondigd. De plannen hebben betrekking op een oppervlakte van 170 miljoen vierkante kilometer, met plaats voor hotels, woningen, sport- en commerciële centra. Daarnaast zal er ook een luchthaven worden gebouwd.

Lees meer »

Leden van gloednieuwe Stadslijst Menen verzamelen in Lauwe: “Mensen zijn politieke spelletjes beu”

In Lauwe verzamelden de leden van de gloednieuwe Stadslijst voor het eerst. De politieke strekking, die het bestuur vooral erg zakelijk wil aanpakken, is klaar voor een deelname aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. “De mensen zijn de politieke spelletjes beu.”
The post Leden van gloednieuwe Stadslijst Menen verzamelen in Lauwe: “Mensen zijn politieke spelletjes beu” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. VK helpt Oekraïense artillerie met miljoenenpakket, terwijl VS 14 olietankers uit Russische “spookvloot” op zwarte lijst zet

Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie in de nacht van vrijdag op zaterdag gezegd, terwijl het Amerikaanse ministerie van Financiën liet weten sancties op te leggen aan 14 tankers uit de “spookvloot” die door Rusland worden gebruikt om

Lees meer »

Vakbonden van huishoudhulpen besmeuren gebouw BNP Paribas Fortis met “pek en veren”

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van vakbonden ABVV, ACLVB en ACV heeft vrijdagochtend actiegevoerd bij BNP Paribas Fortis in Brussel, hoofdaandeelhouder van Poetsbureau, het grootste bedrijf in de sector. Het gebouw van BNP Paribas Fortis werd besmeurd met “pek en veren”. De bank moet volgens de vakbonden het dienstenchequebedrijf aanmanen om de collectieve arbeidsovereenkomst over de eindejaarspremie in ere te herstellen. Bij

Lees meer »

Paspoppen worden kunstwerken voor Kom Op Tegen Kanker in Roeselare

Het kunstproject voor het goede doel is een samenwerking tussen kledingzaak Adonis uit de Noordstraat en de SASK. Veertien oude etalagepoppen kregen een tweede leven dankzij evenveel kunstenaars. De unieke stukken worden op 9 maart geveild in de academie.
The post Paspoppen worden kunstwerken voor Kom Op Tegen Kanker in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »